Zo bespaar je energie met koelkasten

Gepost op

Al je etenswaren optimaal koelen zonder dat je daarbij veel aan stroomkosten kwijt bent is in wezen erg eenvoudig. In dit artikel nemen we de slimste tips op dat vlak met je door. Allereerst is de plek waar je het apparaat plaatst van groot belang om flink wat stroom te kunnen besparen. Om optimaal te kunnen koelen wordt er in het apparaat van een omgekeerde warmtepomp gebruikgemaakt. Kan de warmte lucht die bij dat proces vrijkomt niet goed weg, dan heeft dat tot gevolg dat er meer stroom verbruikt moet worden om het binnenin ook echt koel te kunnen houden. Plaats het apparaat daarom altijd minstens 10 centimeter van de wand en probeer daarnaast zoveel mogelijk te vermijden dat er gedurende de dag rechtstreeks zonlicht op schijnt.

Wie niet minstens eens in de 2 maanden het vriesvak laat ontdooien is een dief van z’n eigen portemonnee. Elke 2 millimeter aan ijs die zich daarin ophoopt zorgt er namelijk voor dat je zo’n 10 procent meer aan stroom verbruikt. Vind je ontdooien een vervelend klusje, dan kun je tegenwoordig ook voor low frost en no frost koelkasten kiezen. Bij low frost hoef je nog maar 1 keer per jaar die onprettige klus te klaren. Bij no frost behoort die frustratie definitief tot het verleden.

Laat warm eten dat je wilt bewaren altijd eerst goed buiten de koeling afkoelen voordat je het erin zet. Doe je dat niet, dan zal het apparaat harder moeten werken om de vooraf ingestelde temperatuur weer te kunnen bereiken. Het omgekeerde is overigens ook mogelijk. Door ingevroren etenswaren eerst een tijdje in het koelgedeelte te plaatsen profiteert het apparaat van de kou die het vriesproduct afgeeft, zodat er minder energie wordt verbruikt om de optimale temperatuur te kunnen bereiken.

Zorg er altijd voor dat de deur van het apparaat goed sluit. Dit voorkomt namelijk dat er koude lucht naar buiten en warme lucht naar binnen stroomt. Je kunt dit effect ook bij oudere koelkasten goed in stand houden door het rubber in de deur regelmatig te reinigen. Op die manier komt er geen vuil tussen te zitten en blijft het rubber goed soepel.

Beschikt je koelapparaat over een vakantiestand? Maak daar dan ook echt gebruik van als je wekenlang van huis bent. De vakantiestand zorgt er tenslotte voor dat het vriesgedeelte tijdens je afwezigheid gewoon blijft werken, terwijl het koelgedeelte wordt uitgeschakeld. Dit betekent natuurlijk wel dat je het koelgedeelte voor je vertrek leeg en schoon moet maken en dat je de deur van het koelgedeelte op een kier moet zetten om eventuele schimmelvorming te voorkomen.


Delen